Křupavé kvašáky (nejlepší recept)

Nejlepší recept na křupavé kvašáky
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    40 min

Typickým letním receptem jsou kvašáky neboli nakládané okurky ve slaném nálevu. Nepleťte si kvašené okurky s těmi nakládanými a sterilovanými, které se zavařují.

Křupavé kvašáky připravoval můj děda a tento recept mám od něj. Každý rok, když se nám urodí větší množství okurek připravuji tyto kvašené okurky. Kvašené okurky se na rozdíl od rychlokvašek (močáků) zalévají studeným nálevem a ve sklepě vám vydrží klidně i rok.

Suroviny na nejlepší křupavé kvašáky (3 l sklenice)

  • 2 kg větších nakládaných okurek
  • 2 l vody
  • 80 g soli
  • 8 ks vinných listů
  • 8 ks višňových listů
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • kus křenu
  • 2 snítka kopru
  • plátky česneku

Čím zatížit kvašáky?

Stane se vám, že okurky budou chtít plavat na povrch a nebudou ponořené. Prodávají buďto kameninové závaží nebo použijte cokoli, co se vejde do sklenice a poslouží k zatížení. Ať už zvolíte cokoli, tak vždy dotyčný předmět vyvařte ve vroucí vodě, aby se vám ve sklenici netvořila plíseň.

Postup přípravy křupavých kvašáků

  1. Nejprve si vaše okurky namočte do čisté vody, abyste je zbavili hořkosti. Po zhruba 12 hodinách je slijte a propíchejte vidličkou.
  2. Nyní si ve větším hrnci připravte nálev. Vodu v hrnci zahřejte, přidejte sůl, bobkový list, nové koření, pepř a vše jen nechte přejít varem a poté odstavte.
  3. Okurky skládejte do sklenic a prokládejte plátky křenu, vinnými a višňovými listy, plátky česneku a koprem.
  4. Nakonec vše zalijte teplým (ne vařícím) lákem, zadělejte igelitem s gumičkou a nechte při pokojové teplotě kvasit. Okurky musí být úplně ponořené v láku.
  5. Po několika dnech až budou mít správnou chuť dejte okurky do lednice nebo do temna a chládku do sklepa.

TIP: Okurky kvašte 3-10 dní. Bývají dobré už třetí den.

Chutnaly vám křupavé kvašáky? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Jiří

      Na tomhle bastlu je videt ze autor vubec nechape co jsou to prave kvasaky a slatal vse co nasel.
      Pripomina to pejska a kocicku.Fuj

      • Radim

        Milý pane tento dělám každý rok a kvasaky jsou i po roce pořád krásně křupavé.

      • Josef Palach

        Prosím vás, byl by jste tak hodný a napsal mi jak se opravdu dělají kvašáky? Dekujj. Josef Palach

      • Josef Palach

        Prosím vás, byl by jste tak hodný a napsal mi, jak se opravdu dělají kvašáky? Dekujj. Josef Palach

    • Radim

      Já to dělám rovnou do bečky a jsou luxusni

    • Petr

      Vyzkoušel jsem a opravdu vynikající, teď je musím dělat ve velkém i pro kolegy

    • Radek

      Jen dotaz – v popisu autor píše “kvašené okurky se zalévají studeným nálevem” a v postupu píše “zalijte teplým nálevem”. Kde je tedy pravda? 🙂 Díky za upřesnění

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.