-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce8
-
Celkový čas40 min
Typickým letním receptem jsou kvašáky neboli nakládané okurky ve slaném nálevu. Nepleťte si kvašené okurky s těmi nakládanými a sterilovanými, které se zavařují.
Křupavé kvašáky připravoval můj děda a tento recept mám od něj. Každý rok, když se nám urodí větší množství okurek připravuji tyto kvašené okurky. Kvašené okurky se na rozdíl od rychlokvašek (močáků) zalévají studeným nálevem a ve sklepě vám vydrží klidně i rok.
Suroviny na nejlepší křupavé kvašáky (3 l sklenice)
- 2 kg větších nakládaných okurek
- 2 l vody
- 80 g soli
- 8 ks vinných listů
- 8 ks višňových listů
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- kus křenu
- 2 snítka kopru
- plátky česneku
Čím zatížit kvašáky?
Stane se vám, že okurky budou chtít plavat na povrch a nebudou ponořené. Prodávají buďto kameninové závaží nebo použijte cokoli, co se vejde do sklenice a poslouží k zatížení. Ať už zvolíte cokoli, tak vždy dotyčný předmět vyvařte ve vroucí vodě, aby se vám ve sklenici netvořila plíseň.
Postup přípravy křupavých kvašáků
- Nejprve si vaše okurky namočte do čisté vody, abyste je zbavili hořkosti. Po zhruba 12 hodinách je slijte a propíchejte vidličkou.
- Nyní si ve větším hrnci připravte nálev. Vodu v hrnci zahřejte, přidejte sůl, bobkový list, nové koření, pepř a vše jen nechte přejít varem a poté odstavte.
- Okurky skládejte do sklenic a prokládejte plátky křenu, vinnými a višňovými listy, plátky česneku a koprem.
- Nakonec vše zalijte teplým (ne vařícím) lákem, zadělejte igelitem s gumičkou a nechte při pokojové teplotě kvasit. Okurky musí být úplně ponořené v láku.
- Po několika dnech až budou mít správnou chuť dejte okurky do lednice nebo do temna a chládku do sklepa.
TIP: Okurky kvašte 3-10 dní. Bývají dobré už třetí den.
Chutnaly vám křupavé kvašáky? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews